Temptation - katsomisen ja näkemisen ero

Temptation - katsomisen ja näkemisen ero

Luottamus, rakkaus, onni

Temppareissa käsityksemme parisuhteesta tarkentuu erikseen tarkasteltaviksi osasiksi: "luottamus, rakkaus, onni, yhteinen tulevaisuus". Parisuhderakkauden taikapiirissä sekoittuvat:

 

sinun toiveesi,

sinun odotuksesi,

sinun unelmasi

teidän suhteenne ´rajat´

hänen toiveensa,

hänen odotuksensa,

hänen unelmansa

 

Missä määrin nämä lukuisat osaset on tiedostettuja ja saati sitten parisuhteessa kommunikoituja tai jaettuja, vaihtelee. Sarjan osallistujat ovat usein hyvin nuoria, jotkut tulevat saarelle jo ensimmäisessä parisuhteessaan.

Sen sijaan, että tietäisi mitä haluaa, saattaa olla helpompi hahmottaa se, mitä ei ainakaan halua. Käsitys itselle sopivasta kumppanista elää ja vaihtelee. Rakkaus tuntuukin kaihtavan kapeita määritelmiä tai laatikoita, se on elävää ja epämääräistä, pikemmin harmaata tai riemunkirjavaa, kuin mustavalkoista. 

 

Normien rajaamana

Käsitykseemme rakkaudesta ja parisuhteesta vaikuttavat lukuisat eri asiat. Millainen suhde vanhemmillasi on ollut? Millaiseen kulttuuriin olet kasvanut? Millaisia suhdeseikkailuja kaveripiirissasi harjoitetaan? Koetko olevasi rakkauden arvoinen? Millainen on mielestäsi hyvä kumppani?

Yhteiskunnalliset ja kulttuuriset normit ohjaavat ajatteluamme. Sen vuoksi on merkittävää millaisia representaatioita rakkaudesta ja suhteista näemme. 

Kulttuurisesti jaetut käsitykset romanttisesta rakkaudesta ja suhdemuodoista on varsin kapea: ainoaksi suhdemuodoksi mielletään yleensä parisuhde ja siihen liittyvät sukupuoliroolit tyttöystävänä, poikaystävänä, kihlattuna, puolisona.

 

Walluna parisuhdemarkkinoilla

Liberalistinen ajattelu parisuhdemarkkinoista ja yksilön markkina-arvosta näkyvät Reality tv -ohjelmissa vahvasti. Monissa rakkausrealityissä on jonkinlainen kilpailuasetelma. Temppareissakin on omanlaistaan kilpailuhenkeä; osallistujat kisaavat “houkutuksia vastaan”, tai saarelle on “tultu näyttämään” oman parisuhteen vahvuus, ikäänkuin ohjelman lopussa osallistujille annettaisiin jokin todistus, palkinto, synninpäästö tai siunaus.

Yksilön arvo parisuhdemarkkinoilla kytkeytyy myös kapeisiin sukupuolirooleihin. Temppareissa tämä tuntui lihallistuvan muun muassa villin ja kaoottisen Wallun hahmoon. Sarjan 7-kaudella seikkaillut Wallu ei tuonut suhteessaan leipää pöytään, asui kavereiden sohvilla ja jatkoi ikuista vapun viettoa siihen malliin, että Kurosen johtaman iltanuotion grillissä kyseenalaistettiin onkohan tälläinen ikuinen poikamies lainkaan valmis parisuhteen velvoitteisiin. 

 

 

Mattu <3

Minua on erityisesti puhutellut sarjassa esiintyneen Mattun hahmo. Estottomana juhlijana ja heittäytyjänä tunnetun Mattun käytöstä tunnuttiin syynättävän erityisellä tarkkaavaisuudella. Se, mitä pidettiin sarjan miesosallistujien kohdalla sallittuna tai tavallisena, olikin Mattun toimesta toteutettuna jotenkin kohtuutonta tai liiallista. Mattun videoiden äärellä keskusteltiin muun muassa siitä, kenelle parisuhteessa olevan naisen rinnat kuuluvat.

Kun Mattu kertoi omista kokemuksistaan suhteessa, hänen silloinen kumppaninsa kuittasi sen "paskapuheeksi". Tämän parin kohdalla tuntui todella siltä, etteivät heidän maailmansa kohdanneet edes heidän vieritysten nuotiolla istuessaan. Kumppania tuntui sokaisevan hänen oma käsityksensä siitä, millainen on hyvä tyttöystävä. Sen takaa hän ei nähnyt edessään olevaa ihmistä. 

Ikimuistoisessa Tempparijaksossa Sarjan 5-tuotantokaudella aiemminkin saarella vieraillut Juuso menee aivan suunniltaan kun osa hänen kumppaninsa toiminnasta jää videolla tolpan taakse. Kamera ei näytä kaikkea. Juuso kiroaa näkymänsä peittänyttä tolppaa. Juuson katsetta tuntui peittävän kuitenkin myös jokin muu. Olemmeko me kaikki toisillemme jonkin tolpan takana?

Temppareissa näkemäni Mattu oli upea luonnonlapsi. Tempparikatsojat asettuvat usein korkealle torniin, josta ohjelmaan kohdistuva katse on alaspäin suuntautunut, päivittelevä, moralisoiva tai kauhisteleva. Mattu tuntui kuitenkin murtavan lumouksen. Tunsin katsovani häntä sellaisella myötätunnolla ja rakkaudella, jolla toivoisin itseänikin katsottavan. Toivoin vilpittömästi hänelle hyvää. 

 

Minä näin hänet. 

Televisio-ohjelmassa. 

Kameroiden lävitse. 

Satojen kilometrien takaa.

Luulin näkeväni. 

Katsoin, mutta näinkö?

 

Back to blog